kameratekniikka suljin, ISO 20.3

kuvaustekniikkaan kameran kanssa perustuu kolmeen asiaan:
- aukkoon
- suljinajan nopeuteen
- ISO-arvoon
Nämä kaikki vaikuttavat toisiinsa.

Syljinaika
- pitää olla yli 1/5 käsivaraiseti kun kuvaa.
-puoliautomatiikka antaa valita suljinajan itse ja kamera valitsee aukon automaattisesti.
- vaikuttaa liikkeen kuvaamiseen.

Nopea suljinaika- liikkeen pysäytys.
- halutaan tarkaksi liikkeestä pysäytetty kuva
esim. leiomis ja kokkaus kuvissa
- sitruunaa puristetaan ja mehut puristuvat ulos.
-tomusokerin pöllyttäminen.

Hidas suljinaika (liikkeen venytys)
- kuvassa liikkuva kohde ehtii liikkumaan niin että asia on blurrattu.

Älä käytä automatiikalla ISO-asetusta. ISO tekee kuvasta rakeisen
-  suositus ISO 64/100.

Valkotasapaino:
- käytetään kuvassa määrittämään valkoinen värisävy.
- ilmoitetaan värilämpötilana kamerassa ( kelvin)
Valon värilämpötila
- valkoiseksi käsitetyn valon esim. auringon ja lamppujen mitattava ominaisuus.
- mustan kappaleen lämpötila.
- säteilevä valo vastaa tarkasteltavaa valoa.
- esim. säteilevän valon värilämpötila on sama kun oma läpötila tähdillä ja hehkulampuilla.


Valon suunta
- voidaan vaikutta syvyysvaikutelmaan.
- valo voidaan suunnata edestä, takaa, sivulta, ala ja yläkulmasta.

Myötävalo
- tekee useasti kuvasta lattean ja syö syvyysvaikutelmaa.
Sivuvalo
- luo varjoja
- kuvan syvyysvaikutelma voimakkaampi.
Vastavalo
- kuvataan valon lähdettä kohti
- voimakas syvyyden tunne.




  









- heijastimella pystyt päättämään mistä suunnasta valo lankeaa kuvattavaan kohteeseen.




Kommentit